Enjoy cannabis responsibly

Kies het juiste moment

Wanneer je cannabis wilt roken/eten/vaporiseren, kies dan de juiste plaats en het juiste moment. Niet alle omstandigheden zijn geschikt om cannabis te gebruiken. Weten wanneer het juiste moment en de juiste plaats is, zorgt ervoor dat je kunt genieten van de fijne effecten van cannabis en het vermindert de mogelijke negatieve effecten. Het effect van de cannabis is grotendeels afhankelijk van het soortje dat je hebt, maar het staat ook in relatie met de persoon die het gebruikt en de context waarin het gebruikt wordt. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om cannabis te roken voordat naar je stressvolle baan gaat of wanneer een tentamen hebt (waarbij je natuurlijk geconcentreerd moet zijn). Zo zijn er natuurlijk nog veel meer voorbeelden op te noemen.

Let op je cannabisgebruik

Probeer te observeren en reflecteren welke plaats cannabis in jouw leven heeft. Heeft je cannabisgebruik invloed op je werk, familie of vrienden? Voor veel cannabisgebruikers is het gebruik van cannabis niet problematisch, maar er zijn ook mensen die het moeilijk vinden om hun cannabisgebruik onder controle te houden. Het is niet erg om af en toe eens van cannabis te genieten, maar probeer het onder controle te houden en gebruik cannabis niet dagelijks.

Roken/eten/vaporiseren

De meeste cannabisgebruikers roken de cannabis, maar dit kan irriterend zijn voor de ademhalingswegen en het verhoogt de kans op gezondheidsproblemen. Als je de cannabis, ondanks deze risico’s, toch wilt roken, gebruik dan filters. Filters houden de giftige deeltjes die ontstaan tijdens de verbranding tegen. Een alternatief voor het roken van cannabis is het gebruik van een vaporizer. Dit brengt minder gezondheidsrisico’s met zich mee. Ook bij het consumeren van cannabis heb je geen last van deze gezondheidsrisico’s, maar in dit geval is het moeilijk om de dosering te bepalen omdat het effect langzamer op gang komt.

Negatieve effecten cannabis

Angststoornissen: Het gebruik van cannabis kan ook negatieve effecten met zich meebrengen. Iets wat relatief vaak voorkomt bij cannabisgebruikers, zijn angststoornissen. Dit gebeurt in het bijzonder bij mensen die niet gewend zijn om cannabis te gebruiken of wanneer er een hele sterke soort gebruik wordt. Wanneer dit in jouw bijzijn gebeurd, probeer de persoon dan gerust te stellen en mee te nemen naar een rustige plek. Help hem/haar met het controleren van zijn/haar ademhaling en spreek hem/haar in een rustige stem toe. Dit zal meestal voldoende zijn en de persoon zal langzaamaan kalmeren. Wanneer dit niet gebeurt of wanneer de situatie uit de hand loopt, raadpleeg dan een arts.

Schizofrenie: Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het gebruik van cannabis een directe oorzaak zou zijn van stoornissen en/of schizofrenieachtige psychoses in de algemene bevolking. Echter, sommige gevoelige mensen kunnen door het gebruik van cannabis wel extra risico lopen. Wanneer je bijvoorbeeld al eerder ernstige psychiatrische reacties hebt gehad na drugsgebruik of wanneer er in je familie veel psychotische stoornissen voorkomen, wordt het gebruik van cannabis afgeraden. Ook wanneer je na het roken van cannabis vreemde terugkerende gedachten hebt gehad of wanneer andere mensen zich zorgen maken over jouw reactie na het roken van cannabis, wordt het gebruik van cannabis afgeraden.

Geheugenverlies: Het belangrijkste risico van cannabis is dat het een negatief effect kan hebben op het geheugen. Het heeft effect op het recente recente geheugen (het vermogen om te leren en nieuwe concepten te onthouden). Dit effect is afhankelijk van de frequentie en de dosis van het cannabisgebruik. Vooral wanneer er sprake is van frequent gebruik en hoge doses of bij rokers die het gebruik van cannabis niet gewend zijn. Meestal zijn de problemen snel voorbij na een aantal weken van onthouding, maar het gebruik van cannabis wordt daarom afgeraden aan mensen die intellectueel moeten presteren, vanwege de mogelijke invloed op bijvoorbeeld schoolprestaties.

Tolerantie cannabinoïden: Mensen die regelmatig cannabis gebruiken, ontwikkelen tolerantie voor de farmacologische effecten van cannabinoïden. Men dient dan de dosis te verhogen om hetzelfde effect te krijgen. De enige manier om dit te vermijden, is om het regelmatige gebruik van cannabis te minderen en het slechts af en toe te gebruiken, bijvoorbeeld tijdens de vakantie of bij speciale gelegenheden.

Verschillende soorten, verschillende effecten

Alle verschillende soorten cannabis, geven een verschillend effect. Wanneer je een nieuwe soort uitprobeert die je nog niet kent, is het verstandig om met een kleine hoeveelheid te beginnen en te kijken wat het met je doet. Deze nieuwe soort kan bijvoorbeeld wel tien keer sterken zijn dan de soort die je normaal gebruikte. Ook kan cannabis op iedereen een ander effect hebben, dus het effect dat je vriend krijgt, hoeft niet hetzelfde effect te zijn dat jij krijgt.

Cannabisgebruik naast geneesmiddelen, harddrugs en alcohol

Wanneer je naast de cannabis nog geneesmiddelen, harddrugs of alcohol gebruikt, kan dit de effecten en risico’s van de cannabis versterken. Bijvoorbeeld wanneer een jointje rookt en cocaïne of speed gebruikt, kan dit je vatbaar maken voor angstaanvallen. Ook de effecten van sommige psychedelica (LSD, ketamine) kunnen versterkt worden door het gebruik van cannabis.

Juridische risico’s

Er zitten juridische risico’s vast aan het gebruik van cannabis. Het bezit, kweken en gebruik van cannabis is niet in alle landen toegestaan. Zorg dus dat je weet wat de wetten en regels in jouw land zijn, voordat je cannabis(zaden) gebruikt, koopt of kweekt.