Cannabis blogs, Cannabis nieuws, Handig om te weten

Het endocannabinoïden systeem

Het endocannabinoïden systeem

Wat is het endocannabinoïden-systeem? Om het endocannabinoïden-systeem in ons lichaam beter te begrijpen, is het belangrijk dat we eerst meer te weten komen over de receptoren die zich in ons lichaam bevinden. Het menselijk lichaam bestaat uit miljoenen cellen. In de celwanden van deze cellen bevinden zich receptoren. Op het moment dat een stof zich aan de receptor op deze celwand bindt zal de cel geprikkeld worden en aangezet tot een bepaalde actie.

Wat is het endocannabinoïden-systeem

Na de ontdekking van de receptoren in ons lichaam bleef er nog een grote vraag over voor de wetenschappers. Waarom bevat het menselijk lichaam receptoren die ons aan lichaamsvreemde stoffen kunnen binden. Het werd vervolgens bekend dat er stofjes in het menselijk lichaam worden aangemaakt die haast identiek zijn aan cannabinoïden. Hier komt de term endocannabinoïden vandaan.

Het endocannabinoïden-systeem werd ongeveer 30 jaar geleden ontdekt. Het speelt een enorm grote rol bij zeer belangrijke processen in ons lichaam. Er worden van nature bepaalde stoffen in ons lichaam aangemaakt die veel overeenkomen met de stoffen die zich in cannabis bevinden. De stoffen lijken zelf zoveel op elkaar dat ons lichaam de stoffen uit cannabis als lichaamseigen beschouwd. De receptoren vormen samen met de endocannabinoïden het endocannabinoïden-systeem. Het systeem is verantwoordelijk voor veel basisfuncties in het menselijk lichaam. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld stofwisseling, pijnperceptie en spijsvertering.

Werking van het endocannabinoïden-systeem

Er zijn twee verschillende soorten cannabinoïden, endogene- en exogene cannabinoïden. De exogene cannabinoïden bevinden zich niet in ons lichaam en zijn in de cannabisplant terug te vinden. Voorbeelden van exogene cannabinoïden zijn CBD en THC

THC zorgt voor een wisselwerking met de CB1- en CB2-receptoren in het menselijk lichaam. CB1 receptoren bevinden zich vooral in de hersenen en de ruggenmerg. Ze zijn verantwoordelijk voor onze emoties, slaap, pijnperceptie, het regelen van de lichaamstemperatuur en de lichaamscoördinatie. De CB2 receptoren bevinden zich in de armen, benen en het immuunsysteem. Deze receptoren kunnen een rol spelen bij pijn en weefselschade. Deze receptoren worden door de THC op dezelfde wijze geactiveerd als een endocannabinoïde dit doet.
Ons endocannabinoïden systeem werkt op deze manier dus samen met de exogene cannabinoïden (cannabinoïden die zich buiten ons lichaam bevinden). We weten nog lang niet alles over het endocannabinoïden-systeem. We zijn er in ieder geval wel over uit dat het voor onze gezondheid van enorm groot belang is!