Het ontkiemen van zaden

Na het kopen van de cannabiszaden is de volgende stap het ontkiemen van de zaden. Er bestaan verschillende methodes om zaden te ontkiemen en bij al deze methodes is warmte, vocht en licht belangrijk. Zorg voor een omgevingstemperatuur tussen de 20 en 25 graden en een vochtige en donkere omgeving. Cannabiszaden ontkiemen redelijk snel. Afhankelijk van de soort zaden en de manier waarop je ze ontkiemt, is er 12 tot 72 uur voor nodig om ze te laten ontkiemen. Pak je zaden vast met een pincet of zorg dat je schone handen hebt.

De meest gebruikte manieren om cannabiszaden te ontkiemen zijn:
– Op een vochtige ondergrond
– In een bekertje lauw water
– In aarde

Op een vochtige ondergrond

Plaats je cannabiszaden tussen twee lagen vochtig materiaal op een bordje en maak deze goed vochtig. Dit kan keukenpapier zijn, tissues, watten, et cetera; het is maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat. Controleer elke dag of de ondergrond nog vochtig genoeg is en zorg ervoor dat het vochtig genoeg blijft, maar maak het ook niet te nat. Na ongeveer 48 tot 72 uur (dit kan ook weleens langer duren, maximaal 6 dagen) zal er een wit worteltje uit de zaden komen en zodra deze ongeveer 3 mm lang is, moet je de zaden gaan planten.

In een bekertje lauw water

Vul een bekertje met lauw water en plaats de cannabiszaden er voorzichtig in. Na zo´n 3 tot 5 dagen zal er een wit worteltje verschijnen en zodra deze ongeveer 3 mm lang is, moet je de zaden gaan planten.

In aarde

Het voordeel van ontkiemen in aarde is dat je de kwetsbare zaden niet meer hoeft over te planten. Gebruik wel speciale aarde om je cannabiszaden te ontkiemen. Deze is verkrijgbaar bij een Tuincentrum. Stop de zaden 1 cm diep in de aarde. Als je ze niet diep genoeg plant, worden ze te vroeg aan licht blootgesteld en als je ze te diep plant, worden ze te laat aan licht blootgesteld en blijven ze te lang nat, waardoor er kans is op rotting. Dek het gaatje af met wat aarde, maar druk de aarde niet te hard aan, want dan kan het plantje later niet makkelijk omhoog groeien. Zorg ervoor dat de aarde vochtig blijft, maar ook hier geldt weer dat je het niet te nat moet maken. Na ongeveer 4 tot 10 dagen zal het plantje boven de grond komen.

In steenwol

Je kunt deze steenwol kopen bij een tuincentrum. Je hebt steenwol pluggen, blokken of platen/slabs. Omdat steenwol een te hoge PH-waarde heeft (ongeveer 8.0), moet je de blokken eerst 24 uur inzuren met water met PH-waarde 5.0 om ze op de gewenste PH-waarde van 6.0 te krijgen. Ook moet je bij het inzuren A&B voedingstoffen toevoegen, eveneens verkrijgbaar bij de tuincentra, omdat steenwol een arm medium is zonder voedingsstoffen.

In kokos:

Kokos kun je kopen bij een tuincentrum. Kokos is licht voorbemest, dus het is in principe een geschikt medium. Ontkiemen in kokos is niet aan te raden voor beginners, omdat je steeds de PH-waarde en de EC-waarde moet controleren.

In een seedbox

Zaden ontkiemen in een seedbox is de ideale manier voor beginners, omdat ze alles bevatten wat je nodig hebt. Seedboxen zijn te koop bij diverse tuincentra’s. Een seedbox bevat een kweekbakje, kiempluggen en meestal een speciale seedbooster. Je kunt gewoon de instructies in de handleiding volgen en je zaden zullen perfect ontkiemen.